Банкеръ Weekly

Свят

Рим се опъна на Брюксел

Ди Майо и Салвини не изглеждат ни най-малко разтревожени.

Две седмици след като Европейската комисия отхвърли италианския проектобюджет за 2019-а, Рим официално заяви, че няма да го пренаписва, каквото бе искането на Брюксел, с което се приближи към надвисналата над него дисциплинарна процедура. Решението на италианското правителство може да доведе до безпрецедентни санкции срещу членка на Европейския съюз заради нарушаване на фискалните правила на блока.

Очаква се Еврокомисията да представи доклад, с който да даде началото на т. нар. процедура за прекомерен дефицит срещу Италия. Италианските управляващи обаче не само не изглеждат разтревожени, но и сякаш са доволни от начина, по който се развива конфронтацията с Брюксел.

В писмо, изпратено на 13 ноември до финансовия и икономически еврокомисар Пиер Московиси и до зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис, италианският финансов министър Джовани Триа обясни, че страната му няма да се откаже от зададения в проектобюджета дефицит от 2.4 на сто, но могат да бъдат включени предпазни клаузи, предотвратяващи надхвърлянето му. В опит да ускори намаляването на държавния дълг италианското правителство ще засили приватизацията, като продаде държавни активи на стойност 1 % от брутния вътрешен продукт. Писмото на Триа обръща внимание и на извънредните еднократни разходи заради наводненията и срутилия се мост в Генуа.

"Не променихме целите си за дефицита, защото главният ни ангажимент е растеж на италианската икономика", заяви в Брюксел говорителят на влизащото в управляващата коалиция Движение "Пет звезди" Давиде д'Антони. "Смятаме, че експанзивната финансова политика, финансирана чрез дефицит, ще повиши икономическия растеж и ще подобри публичните финанси", посочи Д'Антони.

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини от партия "Северна лига" от своя страна заяви, че предлаганият бюджет ще реши проблема с "безработицата, бедността и злочестието". Същевременно подкрепата за партията му нараства лавинообразно, като според проучвания от октомври достига 34.7 на сто, при положение че на парламентарните избори през март тя получи 17.4 на сто от гласовете.

Другият вицепремиер и коалиционен партньор на Салвини, лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо, даде да се разбере, че целта на популисткото правителство е да удължи бюджетния спор с Брюксел, за да мобилизира привържениците си за предстоящите през май избори за Европарламент, от които се очаква да преобърнат политическия пейзаж в Европа. "Нека бъдем откровени, с този Европейски съюз ще е приключено до шест месеца", изтъкна той през октомври. Така, както имаше политическо сътресение в Италия тази година, същото ще се случи на ниво ЕС през май, сподели надеждите си Ди Майо.

Един фактор, който политиците на Апенините обаче не отчитат, е, че финансовите пазари могат да накажат страната им още преди Брюксел. А за да бъде задвижена процедурата за прекомерен дефицит, предложението на Еврокомисията трябва да получи одобрението на Съвета на ЕС, което вероятно ще се случи на следващата му среща на 4 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във