Банкеръ Daily

Свят

Рим: Ако Орбан е зъл, Макрон е 15 пъти по-зъл

Матео Салвини

Отново се покачи напрежението между Рим и Париж по темата за миграцията в Европейския съюз.

Новото италианско правителство не спира да критикува френския президент Еманюел Макрон и неговата администрация.

Конкретната причина за прехвърчането на искри е решението на Италия да не допусне хуманитарният кораб "Лайфлайн" с 234 мигранти до свое пристанище. 

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини си позволи да наречен френски министър "невежа". Той визираше френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо, която по-рано заяви, че Италия е страната, която трябва да поеме "Лайфлайн".

"Френският министър е невежа, в смисъл, че не е запознат с положението на този кораб, който действа в незачитане на сигналите на италианската и либийската брегова охрана. Това е кораб извън закона, който трябва да бъде конфискуван", заяви Салвини.

"Изненадан съм колко са лоши французите, отварянето на пристанището на Марсилия за този кораб би било хубав жест и не е ясно защо той трябва да идва в Италия, след като няма нищо общо с нашата страна", допълни той.

Салвини уточни, че  Унгария е отказала да приеме 300 бежанци от Гърция и Италия по силата на провалилата се схема на ЕС за преразпределяне на мигранти, а в същото време Франция не е приела 9000.

"Така че ако Орбан е зъл, Макрон е 15 пъти по-зъл", каза Салвини.

Правителствата на Франция и Италия си разменят нападки откакто Рим отказа да затвори пристанищата си за хуманитарния кораб "Акуариус" с над 600 мигранти.

Миналата седмица, без да споменава директно Салвини, Макрон изрази съжаление, че ЕС е застрашен от "подобна на проказа" надигаща се вълна на популизъм.

На следващия ден Салвини заяви, че френският президент "е прекалил с шампанското" и го предизвика да приеме мигрантите, които Италия не желае. ЕС трябва да убеди страните южно от Либия като Нигер, Мали, Чад или Судан, да допуснат на територията си мигрантски приемни лагери, заяви Салвини.

По-рано италианското правителство беше предложило тези лагери да са в транзитните за мигранти африкански страни, но Салвини изключи Либия от този план след среща с либийски официални лица в Триполи, които са твърдо против.

"Не говорим за Либия, а за страните южно от Либия", каза Салвини на журналисти в Рим, пояснявайки свой по-ранен туит, в който говореше за създаване на "приемни центрове при южните граници на Либия".

На пресконференция със Салвини в Триполи либийският вицепремиер Ахмед Майтиг заяви, че страната му "категорично ще отхвърли присъствие на всякакви имиграционни лагери в Либия, които са забранени по закон".

Позицията на Италия е, че мигрантите трябва да бъдат спасявани от либийската брегова охрана, а не от европейски НПО, и връщани в Либия, въпреки предупрежденията на правозащитни организации, че така мигрантите са изложени на сериозни издевателства, включително изтезания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във