Банкеръ Daily

Свят

Рекс Тилърсън: Действията на Русия застрашават интересите на САЩ

Действията на Русия противоречат на интересите на Съединените щати, призна номинираният от Доналд Тръмп за държавен секретар Рекс Тилърсън, бивш главен изпълнителен директор на петролната компания "Ексон Мобил", при изслушване в Сената, предаде Франс прес.

"Русия се стреми да постигне уважение на международната сцена, но неотдавнашните й действия са в разрез с американските интереси", заяви Тилърсън по време на неговото изслушване в сенатската комисия за външните работи, което е част от утвърждаването му на поста.

Номинираният за държавен секретар на САЩ призна също, че съюзниците в НАТО с право се безпокоят от завръщането на Русия на международната сцена. Тилърсън изрази съжаление, че Китай не се е оказал надежден партньор за натиск върху Северна Корея заради незаконната й ядрена програма. Интересите на Китай понякога "са в конфликт с американските интереси", допълни той.

Бившият петролен бос е в добри отношения с руския президент Владимир Путин, а Тръмп иска сближаване с Русия и твърда линия към Китай, особено в търговската сфера, отбелязва АФП.

На същото изслушване бившият сенатор Сам Нън подкрепи кандидатурата на Тилърсън с думите, че познаването на Русия е предимство, а не недостатък, предаде ТАСС.

Нън е известен с работата си по отслабване на ядрената заплаха. Днес той заяви, че тази заплаха се запазва и че рисковете са много високи.

"На практика да няма диалог за отслабването на ядрения риск в отношенията с Русия е много опасно", каза Нън. Според него също много опасно е и сегашното "минимално равнище на диалог между военните" на САЩ и Русия.

Тилърсън бе препоръчан за държавен секретар от още трима души - сенаторите от Тексас Джон Корнин и Тед Круз, както и от Робърт Гейтс. Бившият американски министър на отбраната нарече "отдавнашния си приятел" Тилърсън "правилния кандидат, издигнат в правилния момент", и изрази увереност, че той е способен да дава на президента на САЩ честни и безпристрастни съвети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във