Банкеръ Daily

Свят

Референдумът за оставането на Великобритания в ЕС може да се проведе още през юни

Референдумът за по-нататъшното членство на Великобритания в ЕС може да се проведе още това лято, съобщи британският държавен секретар Филип Хамънд. Това може да стане, ако предложеният от властите в Лондон пакет с реформи получи зелена светлина по време на февруарската среща на Европейския съвет.

Пред радио "Би Би Си Шотландия" Хамънд коментира: "Ако получим ясна и решителна подкрепа за предложения от нас пакет от реформи на планирания за февруари Европейския съвет, след което да можем да кажем: "Да, това са предложенията, които можем да представим на британския народ без допълнителна работа", при това положение месец юни е със сигурност възможен срок за провеждане на референдума.

Последни коментари, направени както от британски, така и от страна на други европейски лидери, показват, че още през февруари може да бъде постигано споразумение относно предложенията на Великобритания за реформи в рамките на ЕС.

На 15 януари "Би Би Си Нюз" цитира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да казва, че той е "напълно сигурен, че през февруари ще имаме споразумение, а не компромис, решение, което не е просто компромис, а ще има постоянно действие".

През миналата година управляващите в Лондон определиха, че референдумът за бъдещото членство в ЕС ще трябва да се проведе до края на 2017 година, но ако бъде постигната сделка по-рано, британците ще могат да кажат своята дума най-рано през пролетта или лятото на настоящата година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във