Банкеръ Daily

Свят

Размирици и сълзотворен газ на протеста в Атинa

Преди подписването на споразумението за името Република Северна Македония недоволни и от двете страни на границата готвят мащабни протести, а премиерът на Гърция Алексис Ципрас се изправи пред вот на недоверие, внесен срещу него, заради споразумението.

Десетки гърци се събраха на площад "Синтагма" в знак на недоволство вчера, а около 19 часа полицията се опита да ги прогони със сълзотворен газ, съобщи Нова телевизия.

 Малко след като се разбягаха в различни посоки, гърците се върнаха на площада и продължиха своя протест. Към Преспанското езеро се заканиха да тръгнат част от протестиращите пред парламента в Атина. На площад „Синтагма” снощи имаше сблъсъци с полицията. За да разпръснат демонстрантите, според които Македония е гръцка, силите на реда използваха сълзотворен газ.

Протестите приключиха около полунощ. Постепенно се успокоява политическото напрежение в Гърция. Алексис Ципрас оцеля при вчерашния вот на недоверие и той остава на поста премиер на страната. Днес той пътува към Преспанското езеро, за да участва при подписването на историческия договор между Гърция и Македония за промяна на името на Македония.

Договорът ще бъде подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията ще бъдат министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. На церемонията се очаква и присъствието на висши представители на международната общност - върховният представител за общата външна политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш. След подписването двете делегации ще се преместят на македонска земя, където е предвидена официална среща на премиерите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и съвместни обяд. С договора, който бе разсекретен, по отношение на езика е предвидено - македонски език и в ООН остава да пише - македонски език - без никаква бележка под линия с доуточнение. Документът е озаглавен „Окончателно споразумение за решаване на различията описани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на ООН и прекратяване на временното споразумяване от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във