Банкеръ Weekly

Свят

Разчистват пътя пред срещата Тръмп - Ким

Ким Йон Чхол (вляво) и Майк Помпео в Ню Йорк

Провеждането на срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 12 юни е все по-вероятно, след като в Ню Йорк пристигна един от най-висшите представители на режима в Пхенян.

Като част от подготовката за нея американският държавен секретар Майк Помпейо проведе разговор със специалния пратеник на Северна Корея Ким Йон Чхол в Ню Йорк. Това е станало на вечеря в апартамент близо до сградата на ООН. Ким Йон Чхол е най-високопоставеният севернокорейски представител, който пристига в Съединените щати за разговори от 18 години насам. Той е бивш директор на севернокорейското разузнаване и доверен съветник на Ким Чен Ун. Натоварван е често с важни дипломатически мисии в чужбина. Ким Йон Чхол беше пратеник на своя лидер и на зимните олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея.

Министерството на финансите на САЩ беше включило Ким Йон Чхол в санкционни списъци заради участието му в дейността по създаване на севернокорейското ядрено оръжие. Ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент Хедър Науърт обаче потвърди, че санкциите спрямо него са били отменени във връзка с провеждането на преговорите.

Както съобщи южнокорейският вестник "Чунан илбо", като се позова на свои източници, на среща с американски представители на 27 май в Панминджон Северна Корея е поискала установяването на дипломатически отношения със Съединените щати, отмяната на действащите спрямо нея икономически санкции, а също така и отмяната на планираните за август военни учения съвместно с Южна Корея.

Американската страна според изданието пък иска от Пхенян да предприеме стъпки за пълния, проверяем и необратим отказ от ядрената си военна програма. Конкретно става дума за изпращането в Съединените щати на част от севернокорейския ядрен арсенал.

Междувременно Ким Чен Ун прие руския министър на външните работи Сергей Лавров, който пристигна в Пхенян за разговори за ситуацията на Корейския полуостров. Лавров покани севернокорейския лидер в Русия и му предаде най-добри пожелания от президента Владимир Путин. Ким от своя страна каза, че цени високо курса на руското ръководство, в частност на президента Путин към противопоставяне на американската доминация.

Ким Чрен Ун никога не е ходил в Русия, но баща му Ким Чен Ир посети големия си съсед през 2002 и 2011 година. Лавров пък е първия руснак, който се среща със сегашния севернокорейски лидер. "Дори и преди това някой руснак да е виждал Ким Чен Ун, това беше първата среща с него лице в лице", отбелязва източник от руската делегация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във