Банкеръ Daily

Свят

Рахой се надява на изборите в Каталуния да победят привържениците на единството

Испанският премиер Мариано Рахой изрази днес надежда, че на извънредните избори в Каталуния няма да победят привържениците на независимостта на автономната област, предаде ТАСС. 

В интервю за радио "Копе" Рахой призова всички каталунски гласоподаватели да изразят волята си и каза, че "всеки, който победи, трябва да спазва закона". "Ние ще работим с цел силите, поддържащи независимостта на Каталуния, да не победят", заяви в същото време ръководителят на испанското правителство. 

Коментирайки прилагането на член 155 от испанската конституция, позволяващ да се ограничи самоуправлението на Каталуния, Рахой каза, че това е извънредна мярка, която служи за възстановяване на законността и за защита на всички жители на областта. 

Ако след изборите на 21 декември Каталуния се върне към "нормален живот", растежът на испанската икономика ще е 2,8-3 процента, каза Рахой. 

Заради политическата нестабилност в Каталуния Мадрид миналия месец понижи официалните си прогнози за икономическия растеж за догодина от 2,6 на 2,3 на сто, отбелязва Ройтерс. 

Рахой каза, че няма доказателства, че руското правителство стои зад онлайн намеса в каталунската политика, но е установено, че 55 процента от акаунтите, разпространяващи фалшиви новини, идват от руска територия, а 30 процента - от Венецуела. Очевидно е, че има хора, които са заинтересовани нещата да не вървят добре в Европа, каза испанският премиер, цитиран от Асошиейтед прес. 

Вестник "Паис" писа неотдавна, че хакери, намиращи се на територията на Русия, са помагали на каталунските власти да поддържат в работен режим сайт за референдума за независимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във