Банкеръ Daily

Свят

Радев представя в Катовице българските позиции за климата

Президентът Румен Радев ще представи днес позицията на България пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24) в полския град Катовице, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Участието на българския президент в глобалния форум е по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Полша Анджей Дуда.

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата е висшият орган на Конвенцията и се свиква в края на всяка календарна година.

Във форума участват държавни и правителствени ръководители на страни-членки на ЕС, представители на международни организации, както и на държави от цял свят. Сред целите на форума в Катовице е да се приемат правила за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 г.

Предвижда се днес държавният глава Румен Радев да има и двустранна среща с президента на Конфедерация Швейцария Ален Берсе.

Очаква се на срещата да бъде поставен въпросът за прекратяване на добива на твърди изкопаеми в ЕС като мярка за ограничаване на глобалното затопляне. Такъв призив за прекратяване на добива на въглища отправи австрийският президент Александър ван дер Белен. Българският държавен глава Румен Радев, който ще представи позицията на страната на форума, вече обяви, че не подкрепя декларацията на австрийския си колега. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във