Банкеръ Daily

Свят

Путин защити обвинените за отравянето на Скрипал

Президентът на Русия Владимир Путин защити руснаците, обвинени от британските власти за отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според Путин двамата не са престъпници, а цивилни. 

"Разбира се, проверихме какви хора са и знаем, че са такива. Намерихме ги. Нищо особено няма в тях, уверявам ви", заяви руският държавен глава по време на Източния икономически форум във Владивосток.

Путин подчерта, че Русия е запозната с истинската им самоличност.

Президентът призова обвинените да разкажат историята си публично, в медиите. По думите му така би било най-добре за всички. "Искам да се обърна към тях, за да ни чуят днес. Нека дойдат при вас, в медиите", отбеляза Владимир Путин. 

В началото на септември британската прокуратура обяви имената на двамата руснаци, заподозрени за отравянето на семейство Скрипал. Според Лондон техните имена са Александър Петров и Руслан Боширов, като и двете имена са псевдоними. 

Според британските разследващи заподозрените, които са пристигнали във Великобритания от Москва, са оставили следи от отровата, използвана при атаката, в хотелската стая, в която са пребивавали. Те също така са били заснети от улични камери в град Солсбъри два пъти, включително в деня на нападението. 

Британските разследващи твърдят, че Александър Петров и Руслан Боширов са служители на руското военно разузнаване (ГРУ). Британският министър по сигурността Бен Уолъс обвини лично Путин, че е отговорен за нападението

Междувременно руските медии съобщиха, че президентът на Русия е предложил подписването на мирен договор между с Япония още преди края на годината.

"Ние преговаряме в продължение на 70 години. Шиндзо каза, че трябва да променим подходите. Тъй че аз имам идея - нека сключим мирен договор - не сега, но до края на годината - без никакви предварителни условия", отбеляза Путин.

Японският премиер Шиндзо Абе изглежда, че също е готов на подобна стъпка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във