Банкеръ Weekly

Свят

Путин разреши митингите по време на Олимпиадата

Президентът на Русия Владимир Путин внесе промени в указа за засилване на мерките за сигурност в периода на олимпийските игри в Сочи, отнасящи се до правилата за организиране на събрания и митинги, предаде Би Би Си.

Путин възложи на властите в Сочи да предвидят специална площадка за организиране на обществени прояви в периода на подготовката и самите олимпийски игри, предаде ИТАР-ТАСС. Както съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, решението било продиктувано от това, че през периода от 7 януари по 21 март в Сочи ще действа специален режим за сигурност във връзка с олимпиадата.

Песков напомни, че съгласно издадения указ на президента, всички публични акции и демонстрации подлежат на съгласувани не само с градските власти, но и с регионалните подразделения на МВР и ФСБ.

"Президентът възложи на организаторите на Олимпийските игри съвместно с ръководството на Краснодарския край и кметството на Сочи да подберат площадка в града, където да може в свободен режим да се провеждат акции, демонстрации и други прояви, включително при необходимост - с протестен характер", уточни Песков.

Според новите правила в града и прилежащите територии протестни акции ще бъдат разрешени, но само при условие да бъдат съгласувани с местната администрация, МВР и ФСБ.

В предишната версия на указа, подписан през август 2013 година, се казваше, че всички масови прояви, несвързани с олимпийските игри, планирани в Сочи за периода от 7 януари до 21 март 2014 година, ще се проведат "в друг период от време".

Facebook logo
Бъдете с нас и във