Банкеръ Daily

Свят

Путин и Тръмп може да се срещнат във Виетнам

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп може да се срещнат следващата седмица в кулоарите на срещата на върха на организацията Азиатско-тиохокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам, предаде Ройтерс.

Днес Кремъл обяви, че се водят разговори за осъществяването на такава среща на форума на АТИС в Дананг от 8 до 10 ноември. Снощи Тръмп каза пред телевизия Фокс нюз, че е възможно да се срещне с Путин, когото окачестви като "много важен, защото може да ни помогне" за Северна Корея и Сирия. "Трябва да говорим и за Украйна", добави американският президент. 

Представители на Белия дом не отговориха на молбата за коментар по темата. Говорителят на Кремъл призна пред репортери, че такава среща "наистина се обсъжда". 

Първата среща на Путин и Тръмп бе през юли в Хамбург по времето на срещата на върха на Г-20. Тогава те обсъдиха твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., но се споразумяха да се съсредоточат върху подобряване на отношенията вместо върху миналото, припомни Ройтерс. Впоследствие обаче отношенията между Москва и Вашингтон се влошиха още повече. Тръмп неохотно подписа закон за налагането на нови санкции на Русия, Москва протестира срещу блокирането на руски дипломатически имоти в САЩ, а Путин разпореди Вашингтон да съкрати с повече от 50 на сто числеността на своя дипломатически и консулски персонал на руска територия. Напрежение има и по конфликта  в Сирия.  

Евентуалната среща между Тръмп и Путин в Дананг (където през Виетнамската война имаше голяма база на американските ВВС) би станала на фона на двустранното напрежение заради санкциите, сирийската криза и руската намеса в американските избори, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във