Банкеръ Daily

Свят

Путин: ЕС има нужда от "Северен поток 2"

Руският президент Владимир Путин обяви, че страната е готова да се конкурира с всички доставчици на газ за европейския пазар. Според държавния глава обаче Русия е оптималният доставчик на синьо гориво за Стария континент. 

"При такива мащаби на доставките на руски газ за Европа и при такова разстояние между източниците на този газ, между пунктовете на добив и пунктовете на предаване Русия е оптималният доставчик за европейската икономика", заяви Путин на пресконференция след срещата си  с президента на Финландия Саули Нинистьо.

Той добави, че нарастващото потребление в Европа прави "Северен поток" 2 необходим проект за Евросъюза.

"Най-главното е, че обемите на потреблението, включително в Европа, нарастват. Газпром, например, е увеличил почти с 13 на сто доставките си в страните от Евросъюза", обясни руският президент.

Той подчерта, че собствените ресурси на европейските страни се изчерпват, давайки пример с Великобритания и Норвегия. 

Русия е принудена да реагира на преместването на инфраструктурата на НАТО и появата на елементи от система за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ близо до своите граници, каза още Путин.

"Разбира се, трябва да следим какво става там, да укрепваме инфраструктурата си. Трябва да реагираме на това, което става край границите ни, в непосредствена близост се появяват елементи на американска система за ПРО", заяви той.

Путин определи срещата си с американския президент Доналд Тръмп като полезна, но заяви, че санкциите на САЩ срещу Москва са контрапродуктивни и безсмислени, предаде Ройтерс. Държавният глава сподели, че нито той, нито Тръмп е очаквал на срещата им в Хелзинки да решат всички двустранни проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във