Банкеръ Daily

Свят

Пучдемон не отговори на Мадрид дали Каталуния е обявила независимост

Каталунският лидер Карлес Пучдемон не даде ясен отговор на Мадрид дали е провъзгласил независимост на Каталуния миналата седмица и поднови призивите си за диалог, съобщиха световните агенции.

Испанският премиер Мариано Рахой даде на Пучдемон срок до 10.00 часа местно време /08.00 ч по Гринуич/ да изясни позицията си по независимостта, и до четвъртък - да промени мнението си, ако настоява за независимост.

Мадрид заплаши, че ще суспендира автономията на Каталония, ако сепаратисткият лидер избере независимостта. Испанското правителство заяви, че очаква от Пучдемон да отговори само с "да" или "не" и предупреди, че всеки двусмислен отговор ще бъде сметнат за потвърждение, че независимостта е била обявена.

В писмото си до Рахой, публикувано от местни каталунски медии, Пучдемон не отговаря директно на въпроса и вместо това заявява, че двамата трябва да се срещнат колкото се може по-скоро, за да започнат диалог през следващите два месеца. "Нашето предложение за диалог е чистосърдечно, независимо от всичко, което се случи", казва Пучдемон в писмото си, цитирано от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във