Банкеръ Daily

Свят

Проучванията дават превес на "Брексит"

Кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз набира все по-голям скорост преди референдума 23 юни, показва серия проучвания на общественото мнение от последните дни, цитирана от БНР.

Днес агенция TNS отбеляза, че 43% от хората с право на глас ще подкрепят сценария "Брексит", докато 41% са за оставане в рамките на съюза.

Подобни резултати отчете и агенция YouGov, като според нея 45% от британците са за напускане на ЕС спрямо 41%, които ще подкрепят кампанията на премиера Дейвид Камерън за запазване на членството в ЕС.

Проучване по поръчка на вестник "Обзървър" също показва превес с 3% на хората, подкрепящи "Брексит" (43% спрямо 40%).

Всичко това води и до повишение на букмейкърските залози в полза на "Брексит", като последните залагания в Ladbrokes и William Hill определят подобна вероятност на около и над 30 на сто.

Опасенията от излизане на Острова от ЕС доведоха до разпродажби на лирата стерлинг в началото на днешната търговия към триседмично дъно от 1.4352 долара, преди обаче паундът да върне обратно над 1.4400, тъй като щатският долар остава под негативното влияние на оповестените в петък много слаби данни за пазара на труда в САЩ през май.

В същото време еврото поскъпна с 0,61% към нов 4-седмичен връх от 0.7905 британски лири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във