Банкеръ Daily

Свят

Прокурори опитват да свържат Тръмп с федерално престъпление

За първи път прокурори свързват американския президент Доналд Тръмп с федерално престъпление. Американски прокурори внесоха в съда в петък /7 декември/ документ, в който посочват, че бившият адвокат и посредник на Тръмп - Майкъл Коен, е уредил тайни плащания в разгара на кампанията през 2016 г. "в съответствие с и под ръководството". Казва се още, че държавният глава е разпоредил изплащане на незаконни възнаграждения, за да купи мълчанието на две жени, чиито твърдения за извънбрачни връзки са заплашили неговата предизборна кампания.

Още не е изяснен въпросът дали действащ държавен глава може да бъде изправен пред съда, уточнява БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес. Остава неизяснен и въпросът дали действията на Коен са престъпни и дали Тръмп е бил замесен. 

Все пак очакванията са тези разкрития да бъдат повод за разследване в Камарата на представителите, инициирано от демократите.

Федералният закон гласи, че всяко плащане, направено "с цел оказване на влияние" върху избори, трябва да бъде отразено във финансовите документи за кампанията. Документът, внесен в петък, показва, че тези плащания са били направени, за да се помогне политически на Тръмп.

През август Коен се призна за виновен по осем обвинения, между които за нарушаване на финансовите правила в предизборна кампания. Той даде информация за незаконна операция за потулване на истории за секс и даване на пари срещу мълчание на порно звездата Сторми Даниълс и на бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл. Двете жени твърдяха, че са били в интимни отношения с Тръмп.

Тръмп отрече да е имал връзки с тях. През април той отрече да е знаел нещо за плащанията, направени от Коен, макар че обясненията на президента и на адвоката му Руди Джулиани.

След петъчното внасяне на документа в съда, Тръмп написа в Туитър: Това напълно оневинява президента. Благодаря!".

През 2011 г. бившият сенатор Джон Едуардс, който се бореше за номинацията на Демократическата партия на президентските избори през 2008 г., беше обвинен във връзка с плащания, направени от негово име от богат дарител на кампанията, за да бъде затворена устата на любовницата на Едуардс. 

Прокуратурата заяви тогава, че това е било незаконно съдействие за кампанията. Едуардс твърдеше, че плащанията били направени, за да не научи жена му за извънбрачната му връзка, а не в интерес на кампанията му, затова не били политически мотивирани.

Съдебно жури оправда през 2012 г. демократа от Северна Каролина по едно от обвиненията, а по останалите не може да стигне до решение. Министерството на правосъдието не върна делото за ново разглеждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във