Банкеръ Weekly

Свят

При "Брексит" Ситито ще загуби трилиони

Лондонското сити

Ако Великобритания реши да излезе от Европейския съюз, лондонският финансов център е застрашен да изгуби един от най-големите си източници на приходи - търговията с деривативи на стойност трилиони евро. Европейската централна банка ще направи всичко възможно да я пренасочи към себе си, съобщи EurActiv.

Според източници от ЕЦБ тя е решена да премахне аномалията, датираща от 1999-а, когато Островът реши да остане извън еврозоната, но голямата част от търговията с общоевропейските пари продължи да се извършва в Лондон, извън нейната юрисдикция. Официалните представители на еврозоната избягват да коментират преди 23 юни, когато е референдумът за оставането на Великобритания в ЕС, риска английската столица да изгуби позициите си за сметка на конкурентите си Франкфурт и Париж. Бившият вицепрезидент на ЕЦБ и гуверньор на "Банк дьо Франс" Кристиан Ноайе обаче споделя в статия за икономическия тинк-танк OMFIF, че ако Великобритания напусне Евросъюза, властите в еврозоната няма повече да толерират положение, при което толкова голям дял от финансовата активност с европейската валута се извършва навън.

"И сега е много трудно за членовете на еврозоната да приемат, че по-голямата част от търговията с валутата им протича извън контрола на ЕЦБ", пише Ноайе.

Двама представители на главната банка на еврозоната, пожелали анонимност, са направили пред "Ройтерс" коментари в същия дух.

Поддръжниците на британското напускане на общността от своя страна коментират, че прогнозите, че Лондон ще изгуби ролята си на финансов център, ако не се присъедини към общата валута, са се оказали неверни и същото ще се случи и ако британците гласуват за "Брексит". Но досега кампанията им е съсредоточена основно върху въпросите за имиграцията и брюкселската бюрокрация, като се акцентира върху това, че ЕС се е отдалечил от първоначалното си предназначение да стимулира търговията между европейските държави.

Лондонското Сити е един от най-големите британски работодатели и генерира 12% от брутния вътрешен продукт на страната, като предоставя на хазната й годишно 66 млрд. лири (83 млрд. евро) във вид на данъци. Досега британското членство в съюза позволяваше на Лондон да запази позицията си на европейска финансова столица, в резултат на което ЕЦБ отстъпва в този ключов аспект пред" Банк ъф Ингланд", "Банк ъф Джапан" и Федералния резерв, коментира EurActiv.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във