Банкеръ Weekly

Свят

Президентът и премиерът на ЦАР подадоха оставки

Президентът на Централноафриканската република (ЦАР) Мишел Джотодиа Ам Нондроко и министър-председателят Никола Тиангай подадоха оставка, гласи съобщение, разпространено след двудневна среща на върха в съседната държава Чад, предаде Ройтерс.

На форума в чадската столица Нджамена регионални лидери настояваха Джотодиа да се оттегли от властта, след като не съумя да овладее кръвопролитните конфликти на верска основа в ЦАР, прокудили един милион души от домовете им. Предстоят нови преговори в Банги, столицата на ЦАР, на които ще бъде определено следващото ръководство на ЦАР, се казва в съобщението на регионалната Икономическа общност на централноафриканските държави.

Мишел Джотодиа пое властта миналата година, когато бунтовническата групировка Селека завзе столицата Банги. Последваха месеци на безчинства от мюсюлманската групировка, което породи въоръжената съпротива на християните и в религиозните сблъсъци загинаха стотици хора. Към края на миналата година Франция изпрати военни в помощ на африканските мироопазващи сили в ЦАР, но насилието продължи, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във