Банкеръ Daily

Свят

Преходният период след Брексит ще продължи до 31 декември 2020-а

Европейската комисия прие днес насоките на Европейския съвет за продължаване на преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние съобщи, че се предвижда договарянето на преходен период, който ще приключи на 31 декември 2020 година. Дотогава Великобритания ще трябва да прилага законодателството на ЕС, без да участва в неговото приемане.

Барние отбеляза, че според насоките на Европейския съвет ЕС е открит бъдещите отношения с Лондон, освен търговията и икономиката, да обхващат също борбата с тероризма и международната престъпност, както и сигурността, отбраната и външната политика. Той уточни, че повечето от бъдещите споразумения ще подлежат на ратификация от националните парламенти в ЕС. По неговите думи темата за икономиката ще бъде "само глава" в бъдещото споразумение.

Главният европейски преговарящ не отхвърли възможността Великобритания да преговаря по двустранни договори в преходния период. Той изрази очакване преговорите за бъдещите отношения Великобритания-ЕС да започнат в края на март догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във