Банкеръ Daily

Свят

Преговорите за голяма коалиция в Германия започват на 13 декември

Мартин Шулц постигна успех

Лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в сряда, 13 декември, в Берлин, за да обсъдят възможно създаване на "широка коалиция", предаде ДПА.

В предварителните консултации ще участват канцлерът и лидер на ХДС Ангела Меркел, председателят на ГСДП Мартин Шулц, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер и ръководителите на парламентарните групи на партиите в Бундестага. 

Това стана възможно, след като като снощи конгресът на германските социалдемократи гласува за започване на преговори за голяма коалиция с консерваторите. Мартин Шулц, който се застъпваше за започване на коалиционни преговори, получи подкрепата на партията си и бе преизбран за неин лидер с огромно мнозинство от 82 на сто от гласувалите.

Германия е на прага на остра политическа криза, след като миналия месец се провалиха коалиционните преговори между блока ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия и Съюз 90/Зелени. Възможните варианти сега са създаване на широка коалиция, каквато управляваше страната в периода 2005-2009 г. и 2013-2017 г., съставяне на правителство на малцинството или предсрочни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във