Банкеръ Weekly

Мишел Барние:

Преговорите за Брексит са в задънена улица

Мишел Барние

Главният преговарящ от името на Европейския съюз по въпроса за Брексит Мишел Барние заяви, че преговорите с Лондон са в задънена улица.

На пресконференция в Брюксел на 12 октомври за обобщаване на резултата от петия кръг от преговорите Барние съобщи, че засега липсва доверие и то може да бъде постигнато само ако бъдат изпълнени британските ангажименти към Европа. Той поясни, че засега няма яснота как Великобритания ще изпълни задълженията си към бюджета на Евросъюза. По неговите думи се запазват и останалите неяснотите  - за правата на европейските граждани, пребиваващи на Острова, и за Ирландия.

Не направихме голяма стъпка напред, заключи Барние. Имаме обща цел - да постигнем споразумение, за да можем да договорим и бъдещото сътрудничество. Въпреки изявленията на премиера Тереза Мей във Флоренция тази седмица британската страна не представи предложения за покриването на бюджетните си задължения, поясни той. Задоволителен би бил напредъкът, ако  засегне всички точки от преговорите, уточни Барние.

Ръководителят на британския преговорен екип Дейвид Дейвис отново оспори оценката, че преговорите не бележат напредък. Той настоя решително следващата седмица Европейският съвет да даде на Барние необходимите правомощия, за да бъде позитивният резултат по-отчетлив. От юни насам постигнахме значителен успех. Готови сме да започнем да договаряме бъдещите отношения с Европейския съюз, заяви той. Дейвис обаче подчерта, че британското правителство трябва да подготви сценарий, при който не е възможно сключване на добро споразумение с ЕС. Думите му са в съзвучие с речта на британския министър-председател Тереза Мей пред парламента в Лондон на 9 октомври, в която тя заяви, че е оптимистка за изхода на преговорите, но правителството й се подготвя и за възможността за провала им.

Европейският съвет ще оцени следващата седмица хода на преговорите. Ако прецени, че той е добър, държавните и правителствените ръководители на страните от Евросъюза могат да упълномощят Барние да договаря бъдещите отношения с Лондон. Ако преговорите завършат без успех, Великобритания ще напусне съюза през 2019 г. и ще продължи да търгува с него по правилата на Световната търговска организация. Срокът на преговорите може да бъде удължен с единодушно решение на Европейския съвет. По същия начин може да бъде уважено евентуално решение на Великобритания да оттегли искането си за напускане на Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във