Банкеръ Weekly

Свят

Последен опит за спасяване на сделката за Брексит

Тереза Мей ще се срещне с Ангела Меркел.

Британската министър-председателка Тереза Мей предприема поредната европейска обиколка в опит да спаси договореното споразумение за Брексит на фона на все по-засилен натиск да се откаже от него. Мей ще разговаря тази седмица с европейски лидери, сред които холандският премиер Марк Рюте, германската канцлерка Ангела Меркел и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи "Файненшъл таймс".

Мей иска да получи уверения, че т. нар. план за предпазен механизъм, чиято цел е да не се допусне "твърда" граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, ще бъде ограничен във времето. До момента обаче Брюксел отказва да даде правни гаранции за предпазния механизъм.

Мей храни надежди, че при по-добри новини от Европа депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия, които осигуряват мнозинството й в Камарата на общините, биха склонили да подкрепят нейната сделка, а това може да доведе до ефекта на доминото и те да бъдат последвани от умерените евроскептици в нейната Консервативна партия, отбелязва "Файненшъл таймс".

Британският парламент подновява работата си на 7 януари, а сделката се очаква да бъде гласувана седмица по-късно. Междувременно бившият британски министър за Брексит Дейвид Дейвис отбеляза в статия в "Дейли телеграф", че Тереза Мей трябва да отложи гласуването.

"Колкото повече се подготвяме да напуснем Евросъюза без споразумение, толкова повече нараства вероятността за постигане на добро споразумение", пише Дейвис. Той добавя, че ЕС се притеснява да не изгуби 39-те милиарда лири по "сметката за развода", които би получил при договорен с британците Брексит.

Нова търговска сделка между Съединените щати и Великобритания не е възможна за момента при сегашните условия за Брексит, заяви от своя страна американският посланик в Лондон Уди Джонсън в интервю пред радио Би Би Си. По думите му "все още преминаваме през етапи на обмисляне на посоката, в която се е насочило Обединеното кралство". Джонсън смята, че проектът за условията около излизането на Великобритания от рамките на общността, приет от Брюксел, не дава възможност за сключване на отделна търговска сделка с Вашингтон. Така той на практика опровергава твърдението на Тереза Мей, която каза по-рано, че Обединеното кралство може да сключи нови и много по-изгодни търговски сделки без участието на ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във