Банкеръ Daily

Свят

Порошенко: Украйна от никого не търси позволение за влизане в НАТО

От никого не търсим позволение да се присъединим към НАТО, това е наше суверенно решение и първостепенна задача, цивилизационен избор, решително подкрепен от украинското общество. Това заяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко преди срещата си с държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Той отбеляза, че неговата страна се стреми до 2020 г. да има пълна оперативна съвместимост със силите на НАТО. Порошенко изрази надежда на днешната среща на върха на НАТО да бъде препотвърдена решимостта за подкрепа на Украйна.

НАТО твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна и решително осъжда анексирането на Крим, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че всекидневно се отчитат нарушения на примирието. Необходимо е изпълнение на споразуменията от Минск и Русия има особена отговорност за това, Москва трябва да изтегли военното си присъствие от украинска земя, добави той.

Дългосрочната цел е присъединяването на Украйна към НАТО, страната отбелязва значителен напредък в реформите. Необходим е граждански надзор над армията и службите за сигурност. Продължете напред, това ще ви приближи до НАТО, ще утвърди сигурността и демокрацията във вашата страна, обърна се той към Порошенко.

НАТО потвърди готовността си да приеме Грузия в алианса, съобщи Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че пактът държи Грузия да съществува в международно признатите граници, включително с регионите Абхазия и Южна Осетия. Грузия ще се присъедини към НАТО, вчера съюзниците го потвърдиха, добави генералният секретар.

Столтенберг заяви, че съюзниците са впечатлени от размаха на грузинските реформи и очакват те да продължат. Напълно подкрепяме евроатлантическите стремежи на Грузия, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във