Банкеръ Weekly

Свят

Поредна нощ на сблъсъци в Киев

Нови сблъсъци между демонстранти и силите на реда избухнаха снощи в Киев, съобщи Франс прес. Десетки хиляди протестиращи продължават да изпълват центъра на украинската столица. Последните дни бяха белязани от кървави сблъсъци с полицията.

При температури от минус 10 градуса привърженици на опозицията укрепваха барикадите около площад "Независимост" с помощта на чували, напълнени със сняг. На неколкостотин метра оттам, на улица "Грушевски", продължават сблъсъците между демонстранти и силите на реда.

Демонстрантите хвърляха бутилки със запалителна течност срещу служители на силите за борба с масовите безредици, от които ги разделя барикада от запалени автомобилни гуми.

Украинското МВР съобщи, че в офисите на телевизия "Киев" са нахлули "няколко души, участници в масовите безредици и са извършили погром".

Разбито е офисното оборудване и студийната техника, се уточнява в съобщение на министерството, цитирано от ИТАР-ТАСС.

На органите на реда в Украйна са дадени инструкции, предвиждащи минимално използване на сила, и то само против агресивно настроените демонстранти, заяви премиерът Микола Азаров в интервю за Би Би Си.

Част от интервюто на Азаров, който е в Давос за световния икономически форум, беше публикувана снощи на официалния сайт на правителството.

"На правоохранителните органи за дадени прости инструкции: да не допускат използване на сила против мирни демонстранти, да не допускат силово превземане на правителствени сгради и учреждения", заявил Азаров.

Той добавил, че органите на реда "са използвали изключително утвърден набор от средства, по-специално сълзотворен газ, ако съществува заплаха за живота на служителите в правоохранителните органи, щитове и други подобни".

По думите на премиера, правителството не е давало никакви специални инструкции вчера, когато избухнаха ожесточени сблъсъци между протестиращи и силите на реда в Киев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във