Банкеръ Daily

Свят

Помпео: Всяка атака на Иран ще получи решителен отговор от САЩ

Самолетоносачът "Ейбрахам Линкълн" в Суецкия канал

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че заплашителните изявления и действия на Иран в последните седмици ескалират и предупреди Техеран, че всяка атака срещу американските интереси ще получи бърз и решителен отговор от Вашингтон, предаде Ройтерс.

"Режимът в Техеран трябва да разбере, че всяка атака, извършена от него или негови пълномощници, които и да са те, срещу американски интереси и или граждани, ще получи бърз и решителен отговор от САЩ", каза Помпео, който вчера се върна от обиколка в чужбина по-рано от предвиденото, за да участва в срещи, посветени именно на Иран.

"Не се стремим към война, но Иран не бива да тълкува погрешно сдържаността ни до момента като липса на решителност", подчерта държавният секретар.

Дотук "опцията по подразбиране" на режима беше насилието, отбеляза Помпео. Той се обърна към хората в Техеран, които виждат път към бъдеще на просперитет. Американският президент Доналд Тръмп очаква с нетърпение един ден да се срещне с лидерите на Иран, за да изготвят споразумение и, нещо много важно, да предприемат стъпки за осигуряване на Иран на бъдещето, което той заслужава, каза Помпео, цитиран от ДПА.

Американският самолетоносач, който плава към Персийския залив на фона на засилващото се дипломатическо напрежение между САЩ и Иран, прекоси снощи Суецкия канал, съобщиха египетските власти, цитирани от Франс прес.

На 5 май съветникът на американски президент по националната сигурност Джон Болтън обяви разполагането в региона на самолетоносач и бомбардировачи, които "да отговорят безмилостно" на всяка атака срещу интересите на САЩ или техните съюзници. Два дни по-късно Пентагонът обяви, че изпраща в Залива няколко бомбардировача В-52.

"Ръководителят на Службата за управление на Суецкия канал Мохаб Мамиш днес стана свидетел на преминаването на американския самолетоносач "Ейбрахам Линкълн", съобщи ведомството.

Обявявайки разполагането на самолетоносача, Болтън изпрати "ясно и недвусмислено послание на иранския режим", се казва в комюнике на Белия дом.

Иран е регионален съперник на Саудитска Арабия и ОАЕ, които са близки съюзници на администрацията на президента Доналд Тръмп. Иран отговори, че може да предприеме "реципрочни мерки", съобщи иранската агенция ИСНА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във