Банкеръ Daily

Свят

Полша отхвърли "шантажа" на ЕС за преразпределяне на бежанци

Беата Шидло

Полската премиерка Беата Шидло отхвърли "шантажа" на Европейския съюз по въпроса за задължителните миграционни квоти за преразпределяне между страните от ЕС.

"Няма да се подадем на шантажа на ЕС да ни бъдат орязани част от европейските фондове като наказание за това, че не приемаме пренастаняването на мигранти от Северна Африка и от Близкия изток", каза Шидло, цитирана от АФП. 

В края на юли европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че Брюксел е задействал втората фаза на процедура за нарушение, подета още през юни срещу Прага, Будапеща и Варшава заради отказа им да изпълнят задълженията, произтичащи от плана на ЕС за миграционните квоти. 

Трите страни може да бъдат глобени, което, според Варшава, ще се изразява в съкращаване на европейските средства "Европейските фондове и кохезионната политика са стълбовете на ЕС също както свободата на движение на стоки и услуги. Ние имаме право на това. Ние настояваме следователно европейските договори да бъдат спазвани и отхвърляме диктата на най-големите страни по въпроса за квотите", каза Шидло. 

Европейският план предвиждаше пренастаняването на 160 000 души за 2 години от Италия и Гърция към други страни членки на ЕС. Той касаеше кандидати за убежище, на които е почти гарантирано предоставянето на такова убежище, като например сирийци или еритрейци. 

За близо 2 години само малко над 24 000 кандидати за убежище бяха пренастанени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във