Банкеръ Daily

Свят

Полицията разпръсна гей парада в Истанбул

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици хора, събрали се вчера за участие в гей парад въпреки забраната на властите, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяваха знамена с цветовете на дъгата и скандираха лозунги. Те се опитаха да минат в шествие по централния търговски булевард "Истиклял", но бяха спрени от полицията, която беше отцепила района. Организаторите направиха изявление, в което заявиха, че забраната на властите няма да им попречи да преминат в мирно шествие.

След прочитането на изявлението полицията прикани хората да се разотидат, предупреждавайки, че в противен случай ще се намеси. Органите на реда използваха сълзотворен газ и палки за разпръсване на демонстрантите, които отново се събираха на други места в района на площад "Таксим".

Властите в Истанбул за четвърта поредна година забраняват гей парада. Те се позоваха на съображения, свързани със сигурността и "чувствителността" на обществеността към тези въпроси. Организаторите на проявата казаха, че забраната нарушава правото на свобода на събиранията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във