Банкеръ Daily

Свят

Поддръжниците на Великобритания в ЕС водят вече с 15 на сто

Нараства броят на британците, които ще подкрепят оставането на Острова в Европейския съюз на предстоящия на 32 юни референдум, показва последно проучване, публикувано във в. "Дейли телеграф". В същото време процентът на тези, които биха подкрепили излизането от съюза, намалява.

Оставането в ЕС е подкрепено от 55% участниците в опитването на агенция ORB, като това представлява нарастване с 4% спрямо аналогично проучване на същата агенция, проведено през април. Само около месец преди референдума едва 40% биха гласували за "Брексит", което е понижение с 3% спрямо предишното проучване.

Въпреки това тези данни не показват цялостната картина преди вота. На този етап едва 56 на сто от всички анкетирани заявяват, че със сигурност ще гласуват на 23 юни. Готовността за гласуване е по-ниска при онези, които подкрепят оставането в ЕС - 53 на сто, а при поддръжниците на напускането е 62 на сто. При това положение превесът на проевропейски настроените е вече 51 спрямо 45 процента. Според анализатори тази разлика между двете гласувания все още попада в рамките на допустимата статистическа грешка.

Резултатите от последното проучване на ORB се възприемат позитивно от участниците на валутния пазар и са довели до поскъпване на британската лира, съобщи БНР. През днешната търговия паундът е поскъпнал с 0,72% към петдневен връх от 1,4521 долара с поглед към върха от 12 май - 1,4530. В същото време еврото се понижава с 0,61% към триседмично дъно от 0,7801 британски лири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във