Банкеръ Daily

Свят

Почти половината германци искат Меркел да си ходи

На фона на кризата в Берлин, предизвикана от спора между „сестринските" партии от управляващия Съюз (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището, проучване показа, че почти всеки втори германец подкрепя замяната на Ангела Меркел на канцлерския пост, съобщава водещото издание Das Handelsblatt.

Резултатите от анкета на института YouGov са красноречиви: 43 на сто от гражданите на ФРГ са на мнение, че Меркел трябва да си отиде от властта. Приблизително около същия брой респонденти (42%) биха искали лидерът на християндемократите да остане на поста си. Останалите 15% не изразяват мнение.

От избирателите на Съюза (ХДС/ХСС) 27 на сто биха искали промяна в настоящото правителство.

Интересно е да се отбележи, че Меркел има голяма подкрепа сред електората на партията „Зелени" - 66% биха искали тя да бъде канцлер на Германия и занапред. Меркел има подкрепата на на 46%  от избирателите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Свободната демократическа партия (СвДП) - 46% и "Алтернатива за Германия" - шест процента.

Само един на всеки трима германци (32%) смята, че голямата коалиция ще се разпадне, а 45 на сто смятат, че правителството на Съюза (ХДС/ХСС) и на ГСПД ще оцелеят в кризата. Въпреки това всеки втори има съмнения, че черно-червеното правителство в Берлин ще изкара докрай мандата си. Едва 31% са уверени, че то ще остане на власт до следващите редовни избори през 2021 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във