Банкеръ Daily

Свят

Почина бившият германски канцлер Хелмут Шмит

Почина бившият германски канцлер Хелмут Шмит, предадоха световните агенции.

Шмит е починал на 96-годишна възраст в родния си град. Кончината му оповести личният му лекар Хайнер Гретен. Бившият германски канцлер не успя да се възстанови напълно от операция за отпушване на кръвоносен съд, която претърпя през лятото.

Социалдемократът Хелмут Шмит е канцлер на Германия от 1974 г. до 1982 г., но и след това остава активен на политическата сцена. Станал канцлер през 1974 г., той е преизбран през 1976 г. и 1980 година. Тогава Шмит се опълчва твърдо срещу насилието на крайнолевите екстремисти от Фракция "Червена армия". Той е привърженик на социалните реформи и на разведряването с Изтока. Убеден европеец, Шмит критикува приемника си Хелмут Кол за начина, по който осъществява обединението на Германия. Заедно с бившия френски президент Валери Жискар д'Естен Хелмут Шмит е един от бащите на европейската монетарна система.

Доскоро Шмит вземаше участие в интелектуалните и политически дебати в страната си, сипейки шеги и пикантни закачки, и пушейки демонстративно в телевизионните студиа. Автор е на трийсетина книги, през 80-те Шмит е издател, а после и директор на в. "Цайт" - един от най-авторитетните седмичници в Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във