Банкеръ Daily

Свят

Петима бивши шефове на НАТО се обявиха срещу "Брексит"

Петима бивши генерални секретари на НАТО призоваха Великобритания да остане в Европейския съюз. Според тях едно излизане от Общността ще е "добре дошло за враговете на Запада".

Писмото с призива е подписано от британците Питър Карингтън и Джордж Робъртсън, холандеца Яп Де Хоп Схефер, датчанина Андерс Фог Расмусен и испанеца Хавиер Солана.

Петимата са били на поста генерален секретар на НАТО в различни периоди през последните трийсетина години. 

"Като бивши генерални секретари на НАТО ние следим внимателно и с растяща тревога дебатите за ЕС във Великобритания. Поради диапазона и размерите на предизвикателствата към мира и сигурността, пред които колективно сме изправени, евроатлантическата общност се нуждае от действено и ангажирано Обединено кралство", гласи писмото.

Авторите напомнят, че Великобритания изигра решаваща роля в Европейския съюз за налагането на санкции на Русия и Иран и продължават: "Решението ще вземе британският народ, но "Брексит" несъмнено ще доведе до отслабване на влиянието на Великобритания, ще подкопае НАТО и ще е добре дошло за враговете на Запада точно когато ние трябва да сме изправени рамо до рамо в евроатлантическата общност срещу общите заплахи, включително онези, които са пред прага ни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във