Банкеръ Daily

Свят

Пентагонът: Северна Корея е заплаха за САЩ и техните съюзници

Пентагонът заяви, че осъжда категорично севернокорейския тест на интерконтинентална балистична ракета, предаде Ройтерс.

Отбранителното ведомство подчерта, че със своите действия Северна Корея представлява заплаха за САЩ и техните съюзници. "Оставаме готови да защити себе си и нашите съюзници и да използваме целия обхват на потенциала, с който разполагаме, срещу нарастващата заплаха от Северна Корея, каза говорителката на Пентагона Дейна Уайт. По думите й ангажиментът на САЩ да защити Япония и Южна Корея "остава непоклатим".

Преди това държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън прикани международната общност за "глобални действия, които са необходими за възпирането на глобалната заплаха" от страна на Северна Корея. Тилърсън предупреди, че ако някоя страна приема севернокорейски работници или оказва икономическа или военна помощ на Пхенян или не прилага санкциите на ООН, то тя "подпомага и подстрекава опасен режим". 

Вчера САЩ поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН, което вероятно ще бъде насрочено за днес следобед източноамериканско време, припомни Ройтерс.

Междувременно севернокорейската телеграфна агенция КЦТА цитира изявление на лидера Ким Чен Ун, че с вчерашния успешен ракетен тест неговата страна вече разполага със стратегически потенциал, включващ атомни и водородни бомби, както и междуконтинентални балистични ракети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във