Банкеръ Daily

Свят

Палестинците нямало да се поддадат на "шантажа" на САЩ

Ханан Ашрауи

Палестинците няма да отстъпят пред "шантажа" на САЩ, предупреди днес палестинска представителка след заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще спре финансовата помощ на Щатите за палестинците, щом не желаят да преговарят с Израел, предаде Франс прес.

"Няма да се поддадем на шантажа (. . .) Сега той (президентът Тръмп) се осмелява да обвини палестинците за последиците от собствените си безотговорни действия", заяви представителката на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ханан Ашрауи, имайки предвид решението на американския лидер да признае Ерусалим за столица на Израел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп снощи призна, че мирният процес в Близкия изток е в безизходица, и заплаши, че ще спре американската финансова помощ за палестинската автономна власт.

"Плащаме на палестинците СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ годишно и не получаваме нито признателност, нито уважение. Те дори не искат да преговарят за твърде закъснелия мирен договор с Израел", написа Тръмп в Туитър. "Ние изтеглихме от масата Ерусалим - най-тежката част от преговорите, и затова Израел ще трябва да се отплати с повече. Но тъй като палестинците не искат да преговарят за мир, защо изобщо да им правим в бъдеще такива масирани плащания", продължи да туитва президентът на САЩ. 

АП напомня, че той отдавна изразяваше готовност да посредничи за мир в Близкия изток, за да се постигне "окончателна сделка".   

Facebook logo
Бъдете с нас и във