Банкеръ Daily

Свят

Откриват Парламентарната асамблея на НАТО в Букурещ

Румънският парламент в Букурещ

Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея (ПА) на НАТО е със сигурност най-важната след края на Студената война, заяви днес ръководителят на румънската делегация в ПА на НАТО Верджил Кицак, цитиран от Аджерпрес.

Румънският парламент е домакин на 63-а годишна сесия на ПА на НАТО от днес до 9 октомври. Делегации от над 50 държави - членове, асоциирани членове и наблюдатели, участват в срещата.

"Фактът, че за 20 години Румъния е организирала три пъти тази важна сесия, показва, че сме членове, на които може да се има доверие. (...) 63-а годишна сесия със сигурност е най-важната, организирана от нас до момента, или най-малко от края на Студената война, защото се случва в период, в който Алиансът е дълбоко подриван и се правят опити за дестабилизация, ако не и за унищожаване на Европейския съюз", заяви Верджил Кицак.

"Докладите, които ще обсъдим и одобрим в рамките на петте работни комисии на ПА на НАТО, темите, по които ще говорят докладчиците, покриват мнозинството важни политически проблеми и в сферата на сигурността, с които се сблъсква Алиансът в момента", заяви ръководителят на румънската делегация.

Председателят на ПА на НАТО Паоло Али заяви, че Румъния е един от най-важните партньори на Алианса и е "активен участник в общата сигурност", съобщава още Аджерпрес.

Той отбеляза, че на източния фланг на Алианса съществува "нарастващо напрежение с Русия и сигурността в Черно море е от ключово значение не само за Румъния, България и другите черноморски държави, но и за Европа и Северноатлантическия съюз".

Паоло Али говори и за "агресивното поведение на Русия в последно време". "Те продължават да бъдат много агресивни в Крим, в Украйна, в Молдова, в Грузия", посочи председателят на ПА на НАТО.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във