Банкеръ Daily

Свят

От днес влизат в сила американските санкции срещу Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че американските санкции срещу Иран ще се прилагат строго и ще действат, докато иранското правителство промени коренно курса си, предаде Асошиейтед прес.

Пред журналисти в самолета, с който се връща във Вашингтон след обиколка в Азия, Помпео отбеляза, че днешното възобновяване на санкциите е важен стълб на американската политика спрямо Иран. Той каза, че правителството на президента Доналд Тръмп е склонно да погледне и отвъд санкциите, но това ще изисква огромна промяна от страна на Техеран.

"Надяваме се да намерим начин за напредък, но това ще изисква огромна промяна от страна на иранския режим. Те ще трябва да се държат като нормална държава. Това е изискването. Съвсем просто е", заяви той.

Първият пакет от американски санкции, облекчени от правителството на президента Барак Обама след сключването на ключовото споразумение за ядрената програма на Иран през 2015 г., влиза отново в сила от днес в резултат на взетото от президента Тръмп през май решение да оттегли страната си от сделката.

Санкциите от тази група са насочени срещу иранския автомобилен отрасъл, търговията със злато и други метали.

Вторият пакет санкции - срещу петролния сектор на Иран и иранската централна банка - ще влязат отново в сила в началото на ноември, уточнява АП.

Помпео припомни, че САЩ отдавна сочат Иран като основната страна спонсор на тероризма, и подчерта, че Техеран не може да очаква да бъде третиран като равен с останалите в международната общност, докато не прекрати тези дейности.

Служител на американското министерство на финансите каза по-рано, че санкциите ще влязат отново в сила в 12 ч вашингтонско време днес (19 ч бълг. време).

През май Тръмп изтегли САЩ от сделката между големите сили и Иран, по силата на която международните санкции срещу Техеран бяха вдигнати в замяна на ограничаване на ядрената му програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във