Банкеръ Weekly

Свят

Оставането на Лондон в ЕС виси на косъм

Дейвид Камерън и Доналд Туск

Единството на Европейския съюз виси на косъм заради трудния напредък на преговорите в Брюксел за исканите от Великобритания промени в условията за членството й в общността.

Британският премиер Дейвид Камерън се надяваше да се стигне до споразумение със събралите се в белгийската столица лидери на останалите 27 държави от съюза, с което да се завърне в Лондон и да насрочи референдум за оставането на страната си в ЕС. Камерън обаче срещна съпротива от източноевропейските членки зарази допълнителните си искания за орязване на социалните помощи за жители на Евросъюза, работещи на Острова. Франция пък, заедно с други страни от еврозоната, се възпротиви на желанието му държавите, нечленуващи във валутния съюз, да получат възможност да влияят на действията му, с което лондонското Сити на практика ще получи "специална защита".

С посредничеството на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер британският министър-председател проведе двустранни срещи с редица евролидери, включително и с водачите на "съпротивата" - президента на Франция Франсоа Оланд, чешкия премиер Бохуслав Соботка и белгийския Шарл Мишел. Според "Ройтерс" ръководителите на ЕС са предупредили, че ако Камерън не успее да постигне споразумение с 27-те страни членки, няма да му се даде втори шанс. Белгийците са излезли с предложение, подкрепяно от французите, Великобритания да не може втори път да предоговаря условията за членството си в общността, ако на референдум гражданите й гласуват за напускане на съюза.

Колкото до Камерън, той от своя страна заяви: "Ще се боря за Великобритания. Ако сделката е добра за нас, ще я приема, но няма да се съгласявам на нищо, което не отговаря на нуждите ни". По-късно той допълни пред журналисти, че "много по-важно е да го направим както трябва, а не да прибързваме. С добра воля и здрава работа можем да постигнем добра сделка".

Ако Брюксел отхвърли окончателно исканията на Лондон, британският премиер ще се окаже в неудобна ситуация. Преди парламентарните избори през 2015-а той обеща, че в случай на победа на консерваторите ще постави на гласуване на референдум въпроса за оставането на страната в ЕС. Целта му обаче не бе скъсване на отношенията с Брюксел, а преодоляване на евроскептиците в собствената му партия, като Островът остане при нови условия в общността. При липса на споразумение Камерън няма да може да се похвали с успех, но няма да може и да отмени референдума, което означава почти сигурно излизане на Лондон от Евросъюза.

До редакционното приключване на броя преговорите не бяха приключили и бе взето решение за тяхното удължаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във