Банкеръ Daily

Свят

Орбан: Унгария ще блокира лишаването на Полша от глас в ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че Унгария ще блокира всяко действие на Брюксел за отнемане правото на глас на Полша в Евросъюза, съобщи БНР.

"Унгария вижда силната Полша като основна част от групата на страните от Централна Европа", заяви унгарският премиер.

Според Орбан Варшава, която е атакувана от Брюксел заради съдебната й реформа, е критикувана несправедливо и пристрастно. Той заяви категорично, че Унгария няма да подкрепи никакъв опит за задействане на член 7 от договора на ЕС, който води до налагане на санкции и ще издигне "непреодолимо препятствие" по този път. 

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей, която посети Полша, подкрепи управляващите за направените от тях законодателни промени, порицани от Брюксел.

Според нея конституционните въпроси би трябвало да са преди всичко работа на страната, която засягат. Така Мей коментира решението на Европейската комисия да задейства член 7 на Лисабонския договор, лишаващ Полша от глас.

Тереза Мей и полският премиер Матеуш Моравецки изразиха притеснения от политиката на Русия и обявиха, че ще засилят сътрудничеството си срещу дезинформационните кампании в Източна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във