Банкеръ Weekly

Сблъсък

Орбан тръгна на нож срещу Брюксел

"Имаш право да знаеш какво ти готви Брюксел", пише на плаката.

Наближаващите избори за Европейски парламент откриха поле за конфронтация между евроскептичните сили, желаещи децентрализация на Европейския съюз, и привържениците на задълбочаването на интеграцията на съюза, които доминират по върховете му. Канонадата бе открита от многократно критикувания от евроинституциите унгарски премиер Виктор Орбан, а от Брюксел не му останаха длъжни.

Унгарското правителство започна финансирана от държавата кампания срещу председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос с обвинението, че провеждат миграционна политика, целяща да навреди на унгарските интереси. Това обаче предизвика негодуванието на редица представители на Европейската народна партия, чийто представител е председателят на Еврокомисията и в която членува партията на Орбан "Фидес". Някои поискаха извинение от страна на унгарския премиер, а други отидоха по-далече с настояване за изгонване на "Фидес" от ЕНП. Дори и винаги умереният Юнкер възкликна "Стига толкова!" в свое изказване на събитие в Брюксел.

Досега лидерите на ЕНП, включително и председателят й Жозеф Дол, винаги са защитавали Орбан, тъй като 12-те места, които "Фидес" държи в Европарламента, могат да играят важна роля в избирането на титуляри за ключови постове и в гласувания за важни решения. Освен това от партията се страхуват, че изгонят ли "Фидес" от "семейството" си, тя ще намери приют в някоя евроскептична парламентарна група.

Кандидатът на ЕНП за следващ председател на комисията  Манфред Вебер от баварския Християнсоциален съюз, който в момента е и лидер на евродепутатите от ЕНП, сподели пред в. "Зюддойче цайтунг" гнева си от кампанията в Унгария. "Не можеш да си член на ЕНП и в същото време да водиш кампания срещу председателя на Комисията от редиците на партията", заяви той и призова както християндемократите на Ангела Меркел, така и Християнсоциалния съюз да предприемат мерки, но без да споменава думата "изключване".

В миналото Вебер бе съюзник на Орбан, но през есента на 2018-а гласува в полза на резолюцията на Европарламента за откриване на дисциплинарна процедура срещу Унгария за нарушаване на принципа на върховенство на закона. В процедурата по чл. 7 бяха изредени опасения за независимостта на съдебната система, корупция, нарушаване на свободата на изразяване, на академичната свобода, на правата на малцинствата и мигрантите.

Орбан обаче не трепна пред критиките от Брюксел и се заяви като защитник на "нелибералната демокрация" и християнска Европа. По думите му Унгария няма да позволи да й се налага диктат.

Нестихващата войнствена риторика на унгарския министър-председател обаче представлява все по-голям проблем за Вебер и ЕНП в навечерието на изборите. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който е и кандидат на Партията на европейските социалисти за поста на Юнкер, използва Орбан като предупреждение, че гласуването за ЕНП и нейния кандидат Вебер ще доведе до управляваща коалиция в Европейския парламент, в която влиза крайната десница.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази пълна солидарност с Юнкер, но вътрешни лица от партията споделиха пред изданието "Политико", че са очаквали по-категорично изявление или от Меркел, или от наследницата й начело на Християндемократичния съюз Анегрет Крамп-Каренбауер. Според източниците на изданието групата на ЕНП още не е взела решение по въпроса за изключването на "Фидес", но въпросът ще бъде обсъден на нейно заседание. Представител на партията заявил по този въпрос, че "ракетата вече е на площадката за изстрелване".

Въпросът за изключването на "Фидес" е до голяма степен в ръцете на председателя на ЕНП Жозеф Дол, който е близък с Орбан и досега е положил немалко усилия за обуздаването му. Макар че много представители на ЕНП споделят позициите на Орбан за миграцията, те са и възмутени от неговата нелоялност към политическото му семейство и атаките му срещу една от най-видните му фигури, каквато е Юнкер. Самият Дол много пъти е повтарял, че сред партиите - членки на ЕНП, няма достатъчна подкрепа за изключването на "Фидес". Според правилата на ЕНП временното или постоянното преустановяване на членството може да стане само след искане от страна на седем редовни или асоциирани партии членки от пет различни държави.

Самият Юнкер не е особено последователен по отношение на Орбан. Пред 2015-а той го поздрави със станалите впоследствие прочути думи "Здравей, диктаторе" и го потупа по бузата на поредната среща на Европейския съвет в Брюксел. Сега, в разгара на кампанията срещу него в Унгария, той призова за изгонването на "Фидес" от ЕНП, но два дни по-късно отново говореше за Орбан като за свой "приятел" и твърдеше, че няма място за омраза.

Напълно неспособен съм да мразя някого и съм много изненадан от тези изпълнени с омраза плакати, залели цяла Унгария, отбеляза Юнкер. "Но няма да се поддам. Не съм такъв. Искам да съм точно обратното на това. В Европа няма прогрес, ако държавите воюват помежду си", каза той.

Орбан и съюзниците му обаче не показват признаци на смекчаване на позициите. Европейската комисия и ЕНП трябва да са способни на самокритика, отбеляза Гергели Гуляш, началникът на кабинета на Орбан, и допълни, че Брексит и миграционната криза са провали на Комисията Юнкер. "Винаги сме били лоялни към Европейската народна партия", продължи той, подчертавайки, че първоначално Орбан не е одобрявал кандидатурата на Юнкер за председател на Еврокомисията, както и че Юнкер се е опитал да изгони "Фидес" от ЕНП.

Междувременно унгарското правителство продължава атаката си срещу Юнкер, Сорос и Брюксел. Нещо повече - макар че вече има плакати и видеоклипове срещу Юнкер, Гуляш съобщи, че кабинетът смята да изпрати до всеки унгарски гражданин писмо, в което обяснява кампанията си.

Поведението на Виктор Орбан все повече засилва подозрението, че той сам иска ЕНП да изключи неговата партия. "Фидес" би могла лесно да напусне структурата по собствено желание, но за лидера й би било далече по-удобно, ако отговорността падне върху Брюксел. ЕНП е в неизгодна позиция, защото с отлагането на трудното решение само ще показва слабост пред Орбан. Евроизборите наближават, а развръзката между Брюксел и Орбан трябва да настъпи преди тях.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във