Банкеръ Daily

Свят

ООН оценява неблагоприятното въздействие на западните санкции върху Русия на едва 1% от БВП

Неблагоприятното въздействие върху Русия на санкциите, въведени от някои западни страни заради събитията в Украйна, се оценява на около 1% от руския БВП, се отбелязва в публикувания днес в Женева доклад на специалния докладчик на Съвета на ООН по правата на човека и по въпросите на негативното въздействие на едностранните принудителни мерки за реализирането на правата на човека Идрис Джазаири.

"По груби оценки, неблагоприятното въздействие на санкциите, наложени на Руската федерация, ако го отделим от последствията на "нефтения шок", съставлява едва около 1% от руския БВП", се отбелязва в документа. "Тази цифра, - пояснява специалният докладчик, е съвсем разумна, понеже след преодоляването на последствията от "нефтения шок" - или спада на цените на суровия петрол, разликата между фактическите и потенциалните показатели на БВП за 2017 г. достигат според МВФ, около 0,8%".

Джазаири, който е посетил Русия с официална визита през април миналата година, подчертава, че санкциите против Русия "са се превърнали в големи загуби за държавите, които са ги въвели и особено от ЕС ". Както се отбелязва в доклада, "най-вероятно става дума за месечни загуби от 3,2 млрд. щатски долара за страните, въвели антируските санкции".

Експертът обръща внимание на заключението, че най-засегнати от западните санкции в Русия са хората, живеещи под чертата на бедността – деца и младежи на възраст 7-16 години, жените в трудоспособна възраст и пенсионерите". Но като цяло руската икономика "успешно се е адаптирала" към санкционния режим, за което свидетелства и поскъпналата с 15% за последните 12 месеца руска рубла по отношение към щатския долар.

Причините за слабото въздействие на западните санкции върху Русия се обяснява с успешната политика на правителството и на Централната банка - много ефективна антициклична политика; въвеждане на плаващ курс на рублата и увеличаване на дела на държавния сектор в икономиката, която от своя страна е "демонстрирала висока степен на устойчивост и способност да се адаптира към новите предизвикателства".

Освен това е бил даден и нов импулс на политиката за диверсификация на икономиката, задействани са били "ефективни технологии за пренасочване на руския износ и внос към Азия и други региони", констатира специалният докладчик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във