Банкеръ Daily

Свят

Обвиниха в корупция високопоставен сенатор от САЩ

Сенаторът демократ Робърт Менендес официално беше обвинен в корупция и измама, съобщи АП.

Политикът от кубинско-американски произход бе обвинен, че е приел подаръци и предизборни дарения на стойност близо 1 млн. долара от отдавнашния си приятел д-р Саломон Мелджен в замяна на политически услуги. Според обвинението 61-годишният Менендес е изпозвал влиянието си в Сената в полза на офталмолога от Флорида, който пък му е осигурявал луксозни ваканции, пътувания с частен самолет, голф екскурзии и парични вноски за фонд за правна защита.

В замяна сенаторът е използвал влиянието си за уреждане на счетоводни спорове за десетки милиони долари с държавна осигурителна програма за пенсионери, съдействал е на молбите за виза на приятелки на Мелджен и е работил по уреждането на договорен спор с Доминиканската република.

Менендес е сред най-високопоставените членове на Конгреса. Той беше открит противник на усилията на президента Барак Обама да нормализира отношенията на САЩ с Куба и на преговорите с Иран за ядрената програма на Техеран. До януари тази година Менендес беше председател на сенатската комисия по външнополитически въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във