Банкеръ Daily

Свят

Обвиниха в корупция бивш китайски министър

Джоу Юнкан

Върховната народна прокуратура на Китай обвини бившия министър на сигурността Джоу Юнкан в корупция и разгласяване на държавна тайна, съобщи "Синхуа".

Прокуратурата е установила, че 73-годишният Юнкан е взимал подкупи, злоупотребявал е със служебното си положение и е издавал поверителна информация.

В продължение на дълги години Юнкан е заемал висши партийни и държавни постове. Той е бивш министър на обществената сигурност и член на постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия. През 2012 година е пенсиониран при поредната смяна на поколенията в китайското ръководство.

В хода на проверката през март миналата година бяха замразени негови авоари на стойност от 14 млрд. долара, което представлява най-голямото антикорупционно разследване в цялата история на комунистически Китай. Сред обвиненията срещу него фигурират опит за покушение срещу президента Си Дзинпин, както и извънбрачни връзки.

Юнкан е най-високопоставеният китайски функционер, обвинен в нарушаване на закона в рамките на антикорупционната кампания на сегашното ръководство. Ако бъде признат за виновен, той може да получи смъртна присъда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във