Банкеръ Weekly

Свят

Обвиниха Камерън във фалшифициране на референдума

Поддръжниците на излизането на Великобритания от Европейския съюз обвиниха правителството на Дейвид Камерън в опит за фалшифициране на предстоящия референдум и заплашиха, че ще отнесат въпроса до съда.

Заплахата им бе предизвикана от спешното решение на парламента да удължи срока за регистрация за гласуване на допитването на 23 юни. Причината бе срив в правителствения сайт, отговарящ за гласуването, малко преди полунощ на 7 юни, когато изтичаше времето за регистриране. И то бе продължено с две денонощия - до полунощ на 9 юни.

Според наблюдатели недоволството на привържениците на "Брексит"-а е предизвикано от това, че закъснелите искания за регистрация са идвали обикновено от млади избиратели, преобладаващата част от които са застъпници на оставането в ЕС. Съпредседателят на кампанията за излизане от съюза Арън Банкс обяви, че става въпрос за "явен опит за фалшифициране на референдума или поне за повлияване на резултата" и предупреди, че в правния му екип се обсъждат всички възможни юридически стъпки.

Министърът на образованието Ники Морган, която е сред застъпниците на оставането в общността, прие пренебрежително заплахата и коментира, че лагерът на борците за напускане се е превърнал в "група привърженици на теориите за конспирация". Показателно е обаче, че от общо 436 300 души, подали заявление за регистрация през двата дни след удължаването на времето, 56 на сто са на възраст под 34 години и едва 9 на сто са над 55-годишни. А според изчисления на "Дейли телеграф" решението за изместване на крайния срок ще спечели за каузата на оставането в ЕС допълнителни 30 000 гласа.

Колкото до рязкото увеличаване на желаещите да се регистрират вечерта на 7 юни, довело до срива в правителствения сайт, то дойде непосредствено след разгорещен телевизионен сблъсък между Дейвид Камерън и водещата фигура в кампанията за излизане от съюза - лидера на антиевропейската и антиемигрантска Партия за независимост Найджъл Фараж. В хода на дебата премиерът отговаряше на обвиненията на опонента си за влиянието на имигрантите върху пазара на труда, като на свой ред го уличаваше в расизъм.

Социологическите проучвания от последните седмици показват, че разликата между поддръжниците на оставането на Острова в общността и техните противници се е свила до статистическата грешка, но е любопитно категоричното становище на букмейкърите, че до "Брексит" няма да се стигне, съобщи  "Дейли експрес".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във