Банкеръ Daily

Свят

Обвиниха Борис Джонсън в изопачаване на статистика

Британският министър на външните работи Борис Джонсън среща силната съпротива на членове на кабинета, които поставиха под въпрос последните му изявления за Брексит и го обвиниха в изопачаване на статистиката, съобщи БНР.

Джонсън, който през уикенда изложи в статия плановете си за бъдещето на страната, беше посочил, че Великобритания ще получава седмично по 350 милиона паунда обратно от Европейския съюз.

Сър Дейвид Норгроув, шеф на британската статистика, заяви, че е "изненадан и разочарован" от повторните твърдения на Борис Джонсън и го обвини в злоупотреба със статистическите данни. Джонсън отговори на Норгроув, че неправилно е изтълкувал думите му. От канцеларията на премиера обаче обявиха, че визията на външния министър за Брексит, която не се споделя напълно от Даунинг стрийт, може да направи по-труден живота на Тереза Мей и участващите в преговорите за напускане на Евросъюза.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд постави под въпрос подбраното време за намеса от страна на Борис Джонсън и изрази мнение, че той се опитва да "управлява държавната машина от задната седалка". Има обаче и министри, които застават зад Джонсън, и това кара политическите наблюдатели да говорят за назряваща война в кабинета, и то преди важната реч на Тереза Мей във Флоренция в края на седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във