Банкеръ Daily

Свят

Обама убеждава Острова да остане в ЕС

Барак Обама и Елизабет Втора

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Лондон на официално посещение, по време на което ще се опита да убеди британските гласоподаватели да не се отказват от членството си в ЕС.

Визитата е два месеца преди насрочения за 23 юни референдум за британското членство в Съюза. Обама пристигна в Лондон след визита в Саудитска Арабия, където се срещна с представители на съюзниците на САЩ от страните от Персийския залив. Днес към Обама в Лондон ще се присъедини и първата дама Мишел. Двамата ще обядват с британската кралица Елизабет Втора, ден след като тя навърши 90 години. Днес президентската двойка ще присъства и на вечеря, на която домакини ще бъдат принц Уилям, съпругата му Катрин и принц Хари.

Също днес Обама ще разговаря и с британския премиер Дейвид Камерън, пред когото ще заяви, че е против евентуално излизане на Великобритания от ЕС.

Преди посещението си Обама призова страната да остане в ЕС в нарочна статия, публикувана в британския вестник "Дейли телеграф". В нея той припомня дългата традиция на съюзническите американско-британски отношения и допълва, че ЕС не намалява британското влияние, напротив ЕС го засилва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във