Банкеръ Weekly

Свят

Обама се включи в борбата с "Брексит"

Обама приветства Великобритания

Американският президент Барак Обама се включи в дебата за членството на Великобритания в Европейския съюз веднага след пристигането си на Острова на тридневна визита. Той избра традиционния бастион на евроскептицизма в. "Дейли Телеграф", за да изложи мнението си, че е необходимо британците да гласуват за оставането си в общността на насрочения за 23 юни референдум. В авторската си публикация американският президент защити позицията, че членството на Великобритания в ЕС увеличава глобалното й влияние и е от "дълбок интерес" за Съединените щати.

Като подчертава, че изборът засяга само британците, Обама изтъква, че с "откровеността на приятел" трябва да им каже, че решението им е от голямо значение за САЩ. Той  обръща специално внимание върху отражението на резултата от референдума върху специалните отношения между Лондон и Вашингтон - въпрос, който според специалисти би могъл да накара някои евроскептични среди да вземат решение в полза на оставането в ЕС. "Силният Европейски съюз не е заплаха за глобалното лидерство на Великобритания, а само го подсилва", смята стопанинът на Белия дом.

Действията на американския президент представляват необичайно открита намеса във вътрешната политика на друга държава, коментира "Франс прес". Самият Обама отбелязва в "Дейли Телеграф", че съзнава, че моментът, избран за визитата му, вероятно ще предизвика "значителни коментари, а вероятно и полемики".

Поддръжниците на излизането от ЕС вече го призоваха да не се меси в дебата за референдума и го определиха като външно лице, което се бърка в чужди работи. Найджъл Фараж, лидерът на антиевропейската Партия на независимостта, поиска Обама да "се разкара", а бившият министър на труда Иън Дънкан Смит, който подаде оставка през март заради несъгласие с исканите от кабинета икономии, заяви, че не вижда нищо "уместно" в такава намеса.

Премиерът Дейвид Камерън, който се бори за оставане на Острова в общността, подчерта, че тесните връзки със САЩ ще се запазят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във