Банкеръ Daily

Свят

Обама пристига в Обединеното кралство

Дейвид Камерън и Барак Обама

Барак Обама пристига днес на четиридневно посещение в Обединеното кралство, по време на което ще обядва с кралицата и ще заяви отново, че предпочита островът да остане част от Европейския съюз, предаде Франс прес.

През може би последната си визита в Лондон като президент на САЩ Обама ще завари Великобритания в трескава атмосфера и разделено обществено мнение пред перспективата за евентуален "Брексит". Въпросът дали да се отделят или да останат в ЕС ще бъде зададен на британците на референдум на 23 юни.

Американският президент може да очаква да му бъде поискано още веднъж мнението по този въпрос на съвместната пресконференция, която ще даде утре следобед с британския премиер Дейвид Камерън. Човекът, очакващ най-много нов жест на подкрепа, е Камерън, който се мъчи да убеди британците да гласуват за оставане в ЕС.

Евентуален "Брексит" може да натежи върху "специалните отношения" между Великобритания и САЩ, защото с излизането от Лондон от блока американците ще загубят ценен пристан в Европейския съюз. От гледна точка на Вашингтон решението на Камерън да свика допитване до народа е възприемано недвусмислено като хазартен ход. Въпреки официалната си позиция, според която решението принадлежи на британците, американският президент вече неколкократно изрази предпочитанието си за запазване на статуквото.

Междувременно социологическо проучване по поръчка на "Дейли мейл" показа, че привържениците на оставане на Великобритания в ЕС водят с 11% пред противниците. За оставане биха гласували 51% от запитаните, за напускане - 41%, а нерешилите са 9%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във