Банкеръ Weekly

Свят

Обама бил против кампанията в Афганистан

Бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс написа книга, в която остро разкритикува президента Барак Обама за афганистанската кампания.

 В книгата си "На служба: мемоари на военния министър" (Duty: Memoirs of a Secretary of War) Гейтс твърди, че президентът скептично е оценявал шансовете за успех на афганистанската стратегия на администрацията си.

"Не съм се съмнявал, че той подкрепя военните, което не може да се каже за задачите, които те изпълняваха в Афганистан", пише Гейтс.

Той бе министър на отбраната при Джордж Буш-младши и при Обама. Оттегли се от политиката през 2011 г. Бе първият политик, заемал един и същи пост при президенти, които са лидери на различни партии.

Макар че Гейтс нарича Обама "цялостна личност" и казва, че решенията му за Афганистан са били правилни, той отбелязва, че президентът не изпитвал особен ентусиазъм по отношение на войните в Афганистан и Ирак, които наследил от предишното правителство. Отнасял се с недоверие към военните, които му предлагали различни сценарии за развитие на събитията, твърди Гейтс и дава за пример недоверието, което Обама питаел към генерал Дейвид Петреъс, командващия американските войски в Афганистан през 2010-2011 г. Пише освен това, че Обама "не можелда понася" афганистанския президент Хамид Карзай.

Според бившия военен министър Обама не приемал тази война като своя и най-важното за него било кога и как американците да се махнат от Афганистан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във