Банкеръ Daily

Свят

Нов опит за вот на недоверие за Тереза Мей

Бъдещето на Тереза Мей днес отново е обект на внимание, защото депутати от Консервативната партия, недоволни от нейната политика за Брексит, пак ще опитат да променят партийните правила, за да поискат по-ранен вот на недоверие в британския премиер, съобщи БНР. 

Подкрепящите Брексит членове на влиятелния Комитет 1922 ще проведат нова среща, след като преди две седмици малко не достигна при гласуването за промяна на правилата. След като миналия декември депутатите гласуваха доверие на Мей, съгласно сегашните разпоредби, подобен вот не може да бъде проведен до една година. 

Но недоволните тори искат премиерът да напусне поста си възможно най-скоро. Вчера председателят на Комитет 1922 Греъм Брейди се срещна с Тереза Мей, за да поиска от нея конкретна дата за оставка, но резултатът от тази среща не е известен. 

Сега, когато официално бе обявено, че Великобритания ще участва в евроизборите на 23 май, депутатите искат по-настойчиво да знаят за плановете на Мей, която по принцип обяви, че ще се оттегли след приключване на първата фаза на преговорите, което се очакваше да стане до края на този месец. Правителството обаче призна, че споразумението за Брексит едва ли ще бъде гласувано преди 23 май, а това предполага, че Мей може да остане на поста си до новата дата за Брекзит 31 октомври – нещо, което брекситърите смятат за недопустимо. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във