Банкеръ Daily

Свят

"Нормандската четворка" може да се събере в Париж

Лидерите на държавите от "нормандския формат" - Украйна, Русия, Германия и Франция, може да обсъдят отново украинския конфликт в Париж, но дата за срещата все още не е определена. Това съобщава Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин, в публикувано днес интервю за "Известия", предаде ТАСС. 

"На експертите е наредено да продължат дейността по подготовка за такава среща. Дори не са маркирани времевите параметри, но е обсъждан самият вариант за среща. Става дума тя да се състои в столицата на Франция, в Париж", казва Ушаков.

Руският външен министър Сергей Лавров е заявявал преди, че "нормандската четворка" може да се събере, след като бъдат изпълнени досегашните договорености за раздалечаване на силите и средствата на страните от конфликта в Донбас, напомня агенцията.

Във връзка със съобщенията за междукорейска среща на върха през септември Кремъл не очаква нито президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, нито ръководителят на КНДР Ким Чен Ун да посетят Източния икономически форум, насрочен за същото време във Владивосток, посочва още Ушаков.

Обсъждат се варианти за посещение на Ким Чен Ун в Русия по друго време, уточни той.

Ким Чен Ун бе поканен през май от Сергей Лавров да посети Руската федерация; сред евентуалните поводи бе посочен и Източният икономически форум във Владивосток от 11 до 13 септември. По-рано вицепремиерът на Русия Юрий Трутнев съобщи, че в проявата ще участва делегация от КНДР. Участие вече заявиха също Китай, Южна Корея и Япония, пояснява ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във