Банкеръ Weekly

Свят

Няма такъв Бундестаг

Албрехт Глазер - неосъществения зам.-председател

Новият германски Бундестаг, който се събра на 24 октомври, е най-големият в историята на страната, а и най големият парламент в демократична страна. Освен че това ще затрудни функционирането му, още от първото негово заседание стана ясно, че работата му ще протича в атмосфера на непозната досега конфронтация.

Поради особеностите на германската смесена избирателна система, която предвижда прибавянето на допълнителни депутатски места, така че общият брой на парламентаристите да отразява дела от гласове, получени от отделните партии, в новия Бундестаг ще заседават 709 души. Те вече имат и нов председател - Волфганг Шойбле, досегашния финансов министър на Ангела Меркел. Избирането му на формално втория пост в йерархията на германската държава е политическа маневра, за да може креслото му да бъде предложено на коалиционен партньор. Интересно е само как острият му и безкомпромисен характер, с който той отдавна е известен, ще се отрази на парламентарната атмосфера. Според някои наблюдатели при неговото номиниране за председателското място Ангела Меркел е разчитала именно на тези му качества, за са обуздава новото присъствие в Бундестага - това на евроскептиците от "Алтернатива за Германия".

Точно от "Алтернатива за Германия", която се класира на трето място на изборите на 24 септември, се очаква да  промени коренно тона на дебатите. Действително, новодошлите няма да са главна опозиционна сила - ако Меркел успее да сформира коалиция между християндемократи, свободни демократи и зелени, тази роля по право ще се падне на социалдемократите, класирали се втори. Но с 92-ма депутати популистите ще имат достатъчен ресурс, за да бъде чут гласът им.

Той впрочем беше чут още в първия парламентарен ден, когато се разгоря скандал в две части - за това кой да открие заседанието на Бундестага и да имат ли популистите свой заместник-председател. По традиция в Германия парламентът се открива от най-стария депутат, но правилата бяха променени, за да се отхвърли достъпът до трибуната на 76-годишния Александър Гауланд от "Алтернатива за Германия". Лидерът на парламентарната група на евроскептиците Бернд Бауман сравни пренебрегването на традицията от 1848-а с поведението на Херман Гьоринг. С подобни маневри през 1933-а Гьоринг попречил на комунистката Клара Цеткин да открие заседанието.

В последна сметка се стигна до парадокса парламентарната партия, смятана за най-близка до идеите за възраждане на германския национализъм, да сравни себе си с комунистите, а либералните си опоненти - с нацистите. Това обаче не попречи на депутатите от петте традиционни политически сили в три поредни гласувания да отхвърлят кандидатурата й за заместник-председател на парламента независимо от традицията всяка партия да има такъв. Причината - определеният за тази позиция Албрехт Глазер бил казал, че ислямът е религиозна система, не признаваща и не уважаваща религиозната свобода, което изказване се приема като дискриминационно.

Така ясно бе очертан новият фронт в Бундестага - "Алтернатива за Германия" срещу всички останали. Споменатият Бернд Бауман изтъкна, че старият Бундестаг си е отишъл, хората са гласували за началото на "нова ера" и парламентът повече няма да се занимава с трикове и маневри, а с фундаментални въпроси като този за еврото, масивния дълг, огромния брой имигранти, отворените граници.

Една от очакваните стъпки на евроскептиците е да се опитат да сформират комисия, разследваща подхода на Ангела Меркел към бежанската криза от 2015-а. Според тях канцлерката е нарушила закона, като е отворила временно границата за намиращите се в Унгария кандидати за убежище. Но за сформирането на комисия са необходими гласовете на 120 депутати. Тоест крайнодесните ще трябва да намерят подкрепа от представители на другите групи. "Постижимо е", закани се техен представител, цитиран от "Политико".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във