Банкеръ Weekly

Свят

Наводнения във Франция и Великобритания

Силно вълнение, обилни дъждове и бурни ветрове предизвикаха наводнения в югозападните части на Англия, Уелс, Шотландия и Франция.

Във Франция най-засегнат е регионът Бретан. Местните власти обявиха най-високата червена степен на опасност в три департамента, като най-засегнат е Финистер.

Наводнени са градовете Кемперле, Морле, Кемпер. Кемперле е потопен в 1,5 метра вода, след като река Лаита излезе от бреговете си. Потопени са повече от сто домове. Десет хиляди домове остават без електричество.

Наводненията във Великобритания, които започнаха в Западна и Южна Англия, сега засягат и северните части. Дъждове съпровождат силния вятър, който достига скорост от над 100 километра в час,

Край Плимут, Югозападна Англия, издирват 18-годишен младеж, който е в неизвестност, след като вчера отишъл да прави снимки на лошото време. В Бъри Порт, южната част на Уелс, полицията нареди на десетките любопитни, дошли да погледат бурното море, да се отдалечат от брега. Там скоростта на вятъра надхвърляше 112 км/ч. Хората не знаят, че стоейки на брега, рискуват живота си.

Не знаят какво крият тези вълни. Морето изхвърля с огромна сила камъни и чакъл, като някои камъни са с тегло до 50 кг, каза говорител на местните власти.

Предупреждения за дъждове и ветрове се отправят към Шотландия и Северна Ирландия, където комбинацията прилив/вятър предизвика сериозни щети.

Уелс също е под тревога. Там се очаква най-мащабното наводнение за последните 17 години. Бреговата охрана е приведена в пълна готовност. Силни приливи ще се наблюдават и в залива Фърт ъф Клайд в Шотландия.

Жителите на крайбрежния британски град Нюпорт бяха евакуирани заради заплахата от наводнения, предизвикани от проливните дъждове.

Тежката метеорологична обстановка накара правителството да свика комисията си за кризисни ситуации "Кобра".

Facebook logo
Бъдете с нас и във